torstai 31. maaliskuuta 2016

Kausiennakko 2016: PS Kemi

Logo: Wikipedia

Lappiin saadaan pitkän tauon jälkeen liigatasolle paikallistaistelun makua, kun PS Kemi pääsee pelaamaan historiansa ensimmäistä Veikkausliigakautta. Joukkue teki HIFK-tyyliin kovan tempun ottamalla kaksi peräkkäistä sarjavoittoa ja nousemalla kahdessa vuodessa Kakkosesta liigaan. Olosuhteiden osalta tämä nousu tuli liian aikaisin ja joukkue joutuu pelaamaan alkukauden evakossa Rovaniemellä sekä Oulussa, mutta onko organisaatio muuten valmis?

PS Kemillä on ainakin yksi selkeä ero verrattuna muihin viime vuosina nopeasti Kakkosesta liigaan nousseisiin joukkueisiin (SJK, Ilves, HIFK). Siinä missä noista joukkueista löytyi jo valmiiksi tukku rutinoituneita liigamiehiä, oli monet Kemin vastuunkantajista vielä kehitysvaiheessa olevia nuoria pelaajia. Oikeastaan vain Tuomo Könösen ja Janne Turpeenniemen voi sanoa omaavan kunnolla liigakokemusta. Nähtäväksi jää, kuinka tuo kokemuksen puute vaikuttaa.

Kemi tulee lähtökohtaisesti olemaan useimmissa peleissä vastaanottavana osapuolena. Tätä silmällä pitäen joukkueesta löytyykin hyvin liikkuvia ja aktiivisia hyökkäyspelaajia. Näin ensimmäisellä kaudella Kemillä piilee myös yllätysmomentti takanaan. Päävalmentaja Jari Åhman on Kemin ulkopuolella aika tuntematon nimi, eikä kaupungin oman pojan työkalupakin laajuutta vielä oikein tiedetä. Haastava kausi joukkueelle on tulossa, säilymisestä ylöspäin kaikki on pelkkää plussaa.

Maalivahdit

Juhani Pennanen taisteli melko tasaväkisesti viime kaudella ykkösvahdin paikasta Daniel Kollarin kanssa, mutta hävisi sen lopulta pelaten jonkin verran vähemmän otteluita. Nyt jälkimmäinen on poissa ja Pennanen näyttäisi saavan selkeän ykköstorjujan viitan. Eri asia on, onko miehen hartiat siihen tarpeeksi leveät. Ei ole kovin ulottuva, eikä muutenkaan luottamusta herättävä maalivahti. Kakkoseksi tuleva Jusa Impiö on tasoltaan arvoitus. Maalivahtien varaan ei Kemissä voida paljon laskea.

Puolustus

Toppariosastolle PS Kemi teki talven kovimman kaappauksensa, kun SJK:n takalinjoilla kaksi kautta eniten minuutteja pelannut serbitoppari Zeljko Savic siirtyy nousijajoukkueeseen. Savic on eleettömän varma, hyvin sijoittuva ja liikkuva puolustaja. Mies on suhteellisen pallovarma, mutta tietää omat rajansa eikä yritä ottaa liian suurta roolia pallollisena. Viereen asettuu yksi nousukauden avainpelaajista, Kalle Taimi. Isokokoinen Taimi on hyvä pääpelaaja ja onnistunut viime kausi on tuonut otteisiin roiman annoksen itseluottamusta. Uutena vaihtoehtona on myös brasilialainen Muller, isokokoinen ja melko monipuolinen toppari hänkin. Ruotsalainen Felix Gustavsson täydentää toppariosaston.

Vasemman puolustajan tonttia hallinnoi pitkän linjan PS Kemi-pakki Aleksi Räihä. Aikamoinen peruspakki ilman huippuominaisuuksia, liigavauhti tulee olemaan iso haaste. Varalla on vanha kunnon Tuomo Könönen, joka on jo siirtynyt valmennustiiminkin puolelle mutta tarvittaessa hyppää edelleen kenttäviivojen sisäpuolellekin. Tuo todella tärkeää kokemusta nuoreen joukkoon.

Oikealla puolustuksessa nähdään David Bitsindou. Atleettinen ranskalainen pystyy pelaamaan topparinakin, mutta omin paikka on laidassa. Ei tuo hyökkäyspeliin paljon mitään. Luotettavana perusvarmana vaihtoehtona on Janne Turpeenniemi. Mies kävi parin kauden ajan ihmettelemässä Ruotsin alasarjojen metkuja, mutta siirtyi viime kaudeksi Kemiin ja on nyt neljän vuoden tauon jälkeen taas liigassa.

Keskikenttä

Jaron pudottua liigasta ei mennyt kauaa, kun PS Kemi hankki kaupungin oman pojan Joona Vetelin joukkueeseen. Veteli murtautui yllättäen viime kaudella Jaron avauskokoonpanoon ja osoitti pärjäävänsä liigatasolla oikein hyvin. Teki maaliskuussa myös U21-maajoukkuedebyyttinsä. Monipuolinen pelaaja hallitsee monta pelipaikkaa, mutta energisen liikkeensä ja hyvän pallokosketuksensa ansiosta parhaimmillaan keskikentän keskustassa pelin moottorina. Vaihtoehtona siihen rooliin on myös Matias Ojala. Oululaista on hehkutettu 15-vuotiaasta lähtien, mutta isot kehitysaskeleet ovat jääneet ottamatta. Nyt saa vihdoin reilun näytönpaikan liigatasolla.

Vieressä puolustavammassa roolissa nähdään Saku Kvist. Samaa 1995 syntyneiden ikäluokkaa kuin kaksi edellistäkin keskikenttämiestä, pääsee nyt ensimmäistä kertaa kokeilemaan liigavauhtia. Myös entinen hyökkääjä, Englannin kolmannella ja neljännellä sarjatasolla pitkään pelannut Ryan Gilligan on vaihtoehtona.

Kymppipaikalle Kemissä asetellaan Aliu ”Kaby” Djalo. Portugalin poikamaajoukkueissakin pelannut Kaby oli viime kauden lainalla romanialaisesta Gaz Metanista, mutta siirtyi nyt pysyvällä sopimuksella PS Kemiin. Energinen pelaaja, mutta ei päässyt Ykkösessäkään koville tehoille.

Hyökkäys

Hyökkäyskolmikon vasemmassa laidassa on viime kaudella Ykkösen parhaaksi pelaajaksi valittu Billy Ions. Ions on ovela ja vikkelä liikkeissään ja maalin edustalla tehokas. Viime kaudella syntyi 17 maalia, nyt saa näyttää mihin rahkeet riittävät liigapuolustuksia vastaan. Talvikausi on ollut lupaava.

Oikeassa laidassa taas on jo muutaman vuoden erinäisiä suomalaisia joukkueita edustanut Cornelius Stewart. Huippunopea Saint Vincent ja Grenadiinien maajoukkuemies pääsee liikkeensä ansiosta maalipaikoille, mutta viimeistely jättää toivomisen varaa. Viimeinen ratkaisu myös syöttöyrityksissä usein heikko.

Keskushyökkääjänä avaa serbialainen Sasa Jovovic, joka omistaa ainakin helposti liigan komeimman partavärkin. Viimeisteli Ykkösessä maalin keskimäärin joka toisessa pelissä. Osoitti hyvää yhteispeliä Ionsin kanssa, samaan on potentiaalia liigassakin. Vaihtoehtona on isokokoinen amerikkalaishyökkääjä Christian Eissele. Viimeisteli aikoinaan PS Kemissä Kakkosessa lähes maali per peli -tahtia, kunnes siirtyi Ruotsiin. Siellä homma ei toiminut, joten palasi Kemiin ja teki viime kauden päätteeksi 11 pelissä 7 osumaa. Maalivainu on eittämättä huippuluokkaa, mutta liigataso häneltäkin vielä kokematta.

Pelityyli

PS Kemin suurin mahdollisuus pärjätä on luottaa nopeaan vastaiskupeliin. Hyökkäyspäästä löytyy hyvällä liikkeellä varustettuja pelaajia, jotka hakeutuvat maalipaikoille ja myös viimeistelevät hyvin. Näin siis ainakin Ykkösessä. Keskikentälle saatu mukavasti pallokosketusta Joona Vetelin ja Matias Ojalan muodossa, joten kotikentällä voidaan pyrkiä pallonhallintaankin. Laitapuolustajat eivät ole isossa roolissa hyökkäyspelissä.

Kemiläisten puolustuslinja ei ole se kaikista vikkelin, joten kovin korkealta he varmaankaan eivät prässää. Myöskään maalivahtipeli ei herätä luottamusta, joten paras vaihtoehto on tiivis puolustusryhmitys. Toppariosastolla on raamikkaita pelaajia, mutta Savicia lukuun ottamatta liigakokemus on nolla. Keskikenttäpelaajista Joona Veteli jaksaa ja pystyy auttamaan myös puolustuspelissä, mutta muiden tason riittäminen on vielä epäselvää.

Arvio

PS Kemin suuri mahdollisuus on siinä, että monet pelaajista ovat liigavastustajille tuntemattomia. Samalla tietysti liian kokematonta ryhmää voi pitää myös uhkana. Ionsin ja Eisselen kaltaiset pelaajat ovat tehneet alemmilla tasoilla murskaavaa jälkeä, mutta se ei aina välttämättä siirry suoraan liigakentille. Kemin rosterista löytyy paljon naamoja, mutta vain noin avauskokoonpanollinen on varmasti liigatasoa.

Isoimmat kysymysmerkit ovat maalivahtien sekä rotaatiopelaajien tason riittävyys. Nopeaan tahtiin pelattavassa liigassa jälkimmäisiäkin tarvitaan paljon. PS Kemi menettää myös kotietuaan jonkin verran, kun se pelaa alkukauden evakossa. Tiedossa on vaikea kausi, ja putoaminen ratkennee vasta viimeisillä kierroksilla suuntaan tai toiseen.

2 kommenttia:

  1. "Amatöörin" tekemäksi kauden paras PS Kemistä kirjoitettu kausiennakko. Muita ns. epävirallisia kausiennakoita valovuoden parempi ja menee jopa Urheilusanomien sekä Urheilulehden edelle, koska heidän pitäisi pystyä ammattitoimittajina parempaan. Ei turhaa aliarviointia, vaan asiallisesti esiteltynä joukkueen vahvuudet, toki hieman kyseenalaistaen niiden riittävyyden Veikkausliigassa. Myöskin faktat pieniä virheitä lukuunottamatta erittäin hyvin hallussa. Ei typeriä virheitä esim. pelipaikkojen suhteen, joita suurimmistakin (UL, US) kausijulkaisuista löytyy. Ainoa asia mistä tekee mieli huomauttaa on Cornelius Stewartin syötöt. Viime kaudella 16 maalisyöttöä (muistaakseni ihan Ykkösen kärkeä), eli kyllä ne joten kuten kohdalleen napsuu. Kiitos erittäin hyvästä ennakosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia kommentista! Mukava kuulla, ettei tässä ihan metsään menty. PS Kemiltä ja PK:lta oon sattuneesta syystä nähnyt vähiten pelejä, joten monilta pelaajilta mennään koosteiden ja netistä irtoavan informaation varassa. Stewartin kohdalla tuli selvästikin sellainen virhe, että muistelin miehen VPS-kautta, joka ei kovin tehokas ollut, ja unohdin tarkastaa tuoreet tilastot. Hänenkin kohdallaan on nyt sitten näytönpaikka, että tuo onnistuu liigassakin!

      Poista