tiistai 29. maaliskuuta 2016

Kausiennakko 2016: Ilves

Logo: Wikipedia

Viiden vuoden tauko ilman tamperelaista joukkuetta pääsarjassa päättyi viime huhtikuussa, kun Ilves kohtasi vieraskentällä FC Interin. Ilvekseen ei yllättävän nousun jälkeen iskenyt tyypillinen vauhtisokeus, vaan seura pysyi ylpeästi puoliammattilaisena. Kentällä joukkue osoitti kuuluvansa liigaan karistaen putoamispeikon kannoilta jo hyvissä ajoin ja sijoittuen lopulta kahdeksanneksi. Yleisö löysi loistavasti tunnelmallisen Tammelan lehtereille ja maaliskuussa iloinen uutinen kertoi Ilveksen tehneen viime tilikaudella Veikkausliigaan hienon 73 000 euron voiton.

Kaikkea hyvää meininkiä tietysti varjosti ikävä välikohtaus, kun päävalmentaja Keith Armstrong jätti liigapelin väliin kommentoidessaan samanaikaisesti televisiossa Englannin Valioliigaa. Ilves antoi tuon tempun jälkeen Kekelle kenkää, mutta irtisanomista tullaan puimaan oikeussalissa. Armstrongin apuvalmentaja Mauro Baruffato hoiti viime kauden loppuun, mutta täksi kaudeksi uudeksi päävalmentajaksi valikoitui tamperelainen keskikenttälegenda Jarkko Wiss. Wissillä on varsinaista valmentajakokemusta oikeastaan vain poikamaajoukkueista, joten tämä on miehelle suuri ja varmasti mielenkiintoinen haaste.

Ilves on tehnyt muutaman hyvän hankinnan ja paperilla joukkue on hieman viimekautista parempi. Monesti puhutaan kuitenkin toisen kauden kirouksesta, kun joukkue on vastustajille tuttu eikä pääse enää yllättämään. Kokematon valmentajakaan ei välttämättä asiaa auta. Ilveksellä saattaa hyvinkin olla syksyllä edessä putoamistaistelu.

Maalivahdit

Mika Hilander palasi Ilveksen mukana Veikkausliigaan, ja oli selkeästi joukkueen tärkein pelaaja pelastaen joskus yksinään pisteitä ailahtelevan puolustuslinjan takana. On ollut liigassa jo pitkään, vaikka se ei tilastoissa niin näykään. Toimi nimittäin aikoinaan neljä kautta kaikki pelit pelanneen teräsmies Mikko Kavenin kakkosena. Nyt mies on kiistaton ykkönen ja pelipaikkansa sekä koko liigan eliittiä, mistä kertoo kaksi valintaa kuukauden pelaajaksi viime kaudella. Kruunuksi upeasta kaudestaan Hilander sai vielä kutsun talvimaajoukkueeseenkin. Niin kauan kuin mies on kunnossa, ei Ilveksellä ole tällä osastolla hätää. Muut maalivahdit ovat 19-vuotias Antti Kuusinen ja 15-vuotias Otto Huuhtanen, joilla ei miesten sarjoista pelikokemusta ole.

Puolustus

Ilveksen puolustuksesta ei tärkeitä pelaajia poistunut kuin Antti Ojanperä, joka lopetti komean uransa viime kauden päätteeksi. Tilalle hankittiin Ykköseen pudonneesta KTP:sta Felipe Aspegren. Aspegren ei ole oikein omaa paikkaansa löytänyt, ja Ilveksestä tulee nuorelle miehelle jo viides liigaseura neljän kauden sisällä. Myös pelipaikka on vaihdellut laidalta toiselle ja keskikentälle. U21-maajoukkueessa peliaikaa on tullut jopa topparina. Kotkassa vastuuta viime kaudella kuitenkin tuli ja nyt olisi vasemman pakin tontti täysin otettavissa. Huippuominaisuuksia Aspegrenilta ei löydy, muttei huomattavan suuria heikkouksiakaan.

Oikean pakin tontilla peliajasta taistelevat pitkän linjan vahva liigapeluri Antti Hynynen sekä Antti Koskinen. Hynynen on pelannut aikaisemmin paljon myös laiturina, joten tuo hyvän elementin hyökkäyspeliin hanakasti nousevana puolustajana. Koskinen on enemmän tunnollinen peruspakki, joka pyydettäessä varmasti pystyy paikkaamaan myös vasemmalla.

Toppariosastolle Ilves sai ainakin paperilla kovan hankinnan, kun kaksi edellistä kautta SJK:n kapteenina toiminut serbialainen Pavle Milosavljevic siirtyy Tampereelle. Pavle on varsin hyvä katkomaan niin maassa kuin ilmassakin, mutta juuri minkäänlaiseen pallolliseen rooliin miehestä ei ole. Viime kauden yllättäjiin Ilveksessä lukeutui ehdottomasti Tatu Miettunen, joka esitti heti ensimmäisellä liigakaudellaan miehekkäitä otteita puolustuksen keskustassa. Kokenut ja fyysinen vaihtoehto puolustuksen keskustaan on Heikki Aho. Toppareista löytyy vielä Samu Nieminen ja nuori oma kasvatti Diogo Tomas, joten leveyttä riittää. Kunnollista pallollista pelintekijää ei oikein taida kuitenkaan löytyä.

Keskikenttä

Suurin menetys viime kauden keskikentältä oli isot minuutit pohjalla urakoinut Jussi Kujala. Hollannin liigaakin pelannut Kujala lopettaa menestyksekkään uransa ja keskittyy muihin asioihin. Hänet korvaa SJK:sta saapunut Marco Matrone. Matronen viime kausi meni pilalle pitkän loukkaantumisen takia, mutta kunnossa ollessaan hän on fiksu ja eleetön puolustava keskikenttämies. Peliajasta haastamaan saattaa tulla ghanalainen Reuben Ayarna, joka on tällä hetkellä Ilveksessä testillä ja entisenä Ruotsin Allsvenskan-pelaajana varmasti lähellä sopimusta. Myös AC Oulusta askeleen liigatasolle ottava Tuure Siira on vaihtoehto puolustavaan rooliin.

Vierelle hieman pallollisempaan rooliin on tarjolla Eero Korte. Hänellä on jo yli vuosikymmen takana liigassa, mutta ura on aina ollut enemmän tai vähemmän loukkaantumisten sävyttämä. Taitava pelaaja, muttei ihan sieltä fyysisimmästä päästä. Vaihtoehtona on myös Ilveksen oma suurlupaus Lauri Ala-Myllymäki. Kesällä 19 vuotta täyttävä Ala-Myllymäki on edustanut Ilvestä koko uransa, ja nuoresta iästään huolimatta aloittaa jo neljännen kautensa edustusjoukkueessa. Poikien maaotteluitakin on takana jo useita kymmeniä. Teknisesti taitava pelaaja, jonka suurimmat kehityskohteet löytyvät fysiikasta. Pystyy pelaamaan myös kymppipaikalla.

Kymppipaikalle tarjolla on myös uusi hankinta, senegalilainen Emile Paul Tendeng. Tendeng on jo talvella ehtinyt vakuuttamaan aktiivisella hyökkäyspelillään ja hyvällä pelisilmällään ja mies saattaakin olla oikein mainio vahvistus. Vaihtoehtona on toisen polven Ilves-konkari Jonne Hjelm. Oli nuorena lupaava, mutta huippuominaisuudet puuttuvat, minkä takia jäi vain ihan hyväksi Ykkösen ja liigan välimaaston pelaajaksi. Tendengiltä ja Hjelmiltä kumpaiseltakin luonnistuu myös laidassa pelaaminen, joten toinen kaapanneekin vasemman laitahyökkääjän tontin itselleen.

Hyökkäys

Ainoa Ilveksestä poistunut enemmän pelannut hyökkääjä oli Emenike Mbachu, eikä hänkään tehottomilla otteillaan viime kaudella vakuuttanut. Tulopuolella sen sijaan on todella mielenkiintoinen hankinta, potentiaalinen liigan vuoden tulokas Mikael Soisalo. Myöhemmin keväällä 18 vuotta täyttävä Soisalo oli jäämässä Klubi 04:ssä pienelle vastuulle ja talvikauden perusteella teki loistavan urasiirron lähtemällä Tampereelle. Suomalaiseksi pelaajaksi Soisalolla on jo nyt poikkeuksellisen hyvä taito haastaa 1vs1 -tilanteissa. On tehnyt harjoitusotteluissa mukavasti tehojakin ja näyttäisi tällä hetkellä syrjäyttävän itsensä Tomi Petrescun penkille. Nuorelle Soisalolle sattuu kuitenkin varmasti heikompia ajanjaksoja jolloin rotaatiota ja pätevää, kokenutta vaihtoehtoa eli Petrescua tarvitaan.

Vasempaan laitaan on Hjelmin ja Tendengin lisäksi tarjolla Jaakko Juuti. Hän on tyypillinen kovalla työmoraalilla varustettu ja sitä kautta arvostettu joukkuepelaaja, mutta kovin tehokas pelaaja hän ei ole liigassa koskaan ollut.

Kärkipelaajia Ilveksen listoilta löytyy tällä hetkellä Mika Lahtinen ja Antto Hilska. Lahtinen on jokseenkin aliarvostettu hyökkääjä, jonka maalivainu on varsin kova. Viime kaudella liigassa syntyi taas 10 maalia, jotka olivat lähes kolmasosa Ilveksen kokonaissaldosta (32). Antto Hilska siirtyi Ilvekseen täksi kaudeksi JJK:sta. On ollut pari kautta Ykkösessä ihan hyvässä maalivireessä ja nyt pitäisi näyttää, että se onnistuu myös liigassa. Ominaisuuksien riittäminen on kuitenkin kysymysmerkki. Ilveksen on kerrottu etsivän ulkomailta hyökkääjää, joten tällä pelipaikalla saattavat voimasuhteet vielä muuttua.

Pelityyli

Ilves päästi viime kaudella eniten maaleja liigassa, joten puolustuspelin tiivistäminen on varmasti ollut yksi Jarkko Wissin prioriteeteista. Tässä tärkeässä roolissa ovat hyvin puolustuslinjaa suojeleva Matrone ja hyvän ajoituksensa ja ponnistuksensa ansiosta vahva pääpelaaja Milosavljevic. Varsinaiset huippuosaajat puolustuksesta maalivahtia lukuun ottamatta puuttuvat, joten tiivispakka ja joukkuepeli ovat Ilveksen aseita. Mika Hilander pitää jatkuvasti ääntä ja organisoi peliä hyvin.

Hyökkäyksissä Ilveksen tärkein ase on talvella tuntunut olevan Mikael Soisalo, jolle pallo pelataan jalkaan ja luotetaan miehen hyvään haastokykyyn. Ainoana keinona se on kuitenkin helppo vastustajan pelata pois, joten muitakin konsteja pitää keksiä. Jos Tendeng pelaa kymppipaikalla ei vasemmalta laidalta löydy ainakaan ratkaisuvoimaa. Ilveksen keskikentällä pelaa suhteellisen pallovarmoja miehiä, joten myös pallonhallintapelin mahdollisuus löytyy ainakin muita alemman kastin joukkueita vastaan.

Arvio

Ilves on vahvistunut jonkin verran materiaaliltaan, mutta viime kautta voikin pitää jonkinasteisena ylisuorittamisena. Jarkko Wiss on kokematon valmentaja, jolle suuri haaste on etenkin puolustuksen tiivistäminen. Joukkueen tärkeimmällä pelaajalla Mika Hilanderilla ei ole varaa missata montaakaan peliä. Ilves on kiinnostavampi joukkue kuin mitä se on laadukas. Edessä on vaikea kausi alakastissa, mutta suoran putoamisen joukkue kuitenkin välttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti