torstai 24. maaliskuuta 2016

Kausiennakko 2016: FC Lahti

Logo: Wikipedia

Vielä vähän aikaa sitten eli yllättävänkin vahvana uskomus, että Liigacupin voittajalle olisi tiedossa erityisen hankala liigakausi. Tuolle myytille ei vain löydy mitään perusteita, sillä useimmin (kolme kertaa) Liigacupin voittajat ovat saman vuoden liigassa päätyneet sijoille 1., 3. ja 4. FC Lahdelta löytyy pelaajamateriaalista laatua sen verran, että todennäköisesti heilläkin sijoitus on kauden päätteeksi sarjataulukon ylemmässä puoliskossa.

FC Lahti täyttää syksyllä 20 vuotta, ja tämä on 20. sarjakausi, jolle Lahti osallistuu. Juhlavuosi on siis ainakin alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Liigacupin voitto oli Lahdelle jo kolmas, ja joukkue onkin HJK:n jälkeen menestynein tuossa - valitettavan vähän arvostusta nauttivassa - kilpailussa.

FC Lahden toimintamalliin on viime vuosina otettu vahvasti mukaan yhteistyö ulkomaisten seurojen kanssa. Fluminense-yhteys on jo tuonut monta brassia Päijät-Hämeeseen. Näistä vasta Matheus Alves on osoittautunut joukkueelle todella arvokkaaksi pelaajaksi, mutta tämänkaltainen yhteistyö on joka tapauksessa todella kustannustehokas tapa katsella vahvistuksia. Fluminensen lisäksi Lahti on tiedottanut yhteistyöstä Hartlepool Unitedin kanssa, joskin epäillä sopii, löytyykö Englannin neljännen sarjatason häntäpään joukkueesta pelaajia, jotka sekä liikenisivät Suomeen, että olisivat Lahdelle vahvistuksia. Myös Pietarin Zenitin kanssa on käyty neuvotteluja yhteistyöstä, mutta vielä mitään konkreettista ei ole syntynyt.

Maalivahdit

Henrik Moisander palasi Turkuun, mutta Lahti korvasi miehen oikein mainiosti hankkimalla Tomi Maanojan KuPSista. Siinä missä Moisander oli hyvä torjuja, mutta maalivahdiksi varsin pienikokoinen ja etenkin keskityspalloissa ajoittain epävarma, on Maanoja todella raamikas ja uhkuu itseluottamusta, joka johtaa joskus jopa rämäpäisiin suorituksiin. Miehen kylmäpäisyydestä on hyvänä osoituksena kaksi rangaistuspotkukilpailun voittoa. Ensimmäinen vei Suomen alle 21-vuotiaat EM-kisoihin, toinen Lahden Liigacupin mestariksi. Kakkosvahtina jatkaa nuorten maajoukkuemies Miikka Mujunen.

Puolustus

FC Lahden puolustus on alkavalla kaudella paria lahtelaista omaa poikaa köyhempi. Petri Pasanen lopetti komean uransa - tähän väliin Peetulle suuret kiitokset ja tsemppiä jatkoon - ja monipuolinen yleismies Henri Toivomäki siirtyi Norjaan. Näiden lisäksi liigan kärkitasoa oleva toppari Markus Joenmäki siirtyi omasta tahdostaan alemmille sarjatasoille, eli paikattavaa löytyi.

Ensimmäinen korvaaja löytyi nopeasti viime kauden päätyttyä, kun montenegrolainen oikea puolustaja Boris Tatar siirtyi Kakkosen Ekenäs SC:stä Lahteen. Tatar on etenkin fyysisesti todella vahva ja on jo Liigacupissa osoittanut kuuluvansa ehdottomasti liigatasolle. On joukkueen ainoa luontainen oikea puolustaja, mutta monipuolisia pelaajia löytyy tuuraajaksi useampia.

Toppariparina Lahdessa nähdään ensi kaudella Jani Tanska ja Pyry Kärkkäinen. Oikein hyviä puolustajia molemmat, ja etenkin Tanska hallitsee niin ilmatilan kuin kaksinkamppailut maassakin mainiosti. Kärkkäisen heikkoudet ovat pallollisessa pelissä, mutta Tanskalta luonnistuu sekin puoli. Kaksikon takana minuutteja kärkkyy nuoret Paavot Voutilainen ja Ahola, joista etenkin ensimmäisen otteet ovat talvella herättäneet lupauksia.

Maailmassa on muutamia muuttumattomia totuuksia. Aurinko nousee idästä ja laskee länteen, Suomen Haluatko Miljonääriksi? on mahdoton voittaa, ja Mikko Hauhia pelaa täydet minuutit FC Lahden puolustuksessa. Varmaotteinen ja väsymätön Hauhia on pelannut jo kahden perättäisen kauden ajan kaikki tarjolla olleet minuutit Lahdessa. Kapteeninnauha tuskin voisi sopivampaa käsivartta koristaa. Jos Hauhian pitää paikata muilla puolustuksen paikoilla, tulee Hassan Sesay vasemmaksi pakiksi.

Keskikenttä

Keskeltä Lahdesta poistui talven aikana kaksi pelaajaa, Xhevdet Gela siirtyi HIFK:iin ja Pekka Lagerblom lähti Yhdysvaltoihin. Lagerblom on erinomainen pelaaja, mutta hänellä oli vaikeuksia pysyä edes kokonaista ottelua kunnossa. Siksi Lahti tulleekin kaipaamaan enemmän Gelan panosta.

Korvaajista Duarte Tammilehto oli hyvä hankinta, jos vain pysyy pelikunnossa. Tuo on vain isohko jos, sillä nytkin Tammilehdolta meni leikkauksesta toipuessa Liigacup ohi kokonaisuudessaan. Kunnossa ollessaan on kuitenkin kovaa pelaava, inhottava vastustaja, jolla on yllättävänkin hyvät erikoistilanteet. Toisena uutena vaihtoehtona keskikentälle on Fluminensen lainamies Bonilha. Aitoon brasilialaiseen tyyliin miehellä on hyvät pallonkäsittelytaidot, mutta osaa ja tahtoo lahtelaisten onneksi myös puolustaa. Kolmas vaihtoehto keskelle on Aleksi Paananen, jonka ensimmäinen kausi FC Lahdessa ei liiemmin ylisanoja kirvoittanut. Tekniikkaa mieheltä löytyy, mutta pelirohkeuden puute vaivaa, jolloin ratkaisut harvoin ovat peliä edistäviä.

Ylempänä keskikentällä paikan saattaa ottaa Mikko Kuningas. Taitava ja nuoreksi mieheksi oikein fiksu pelaaja, mutta fysiikka ei välttämättä riitä ihan vielä keskikentän pohjapelaajaksi. Todennäköisemmin kymppipaikalla kuitenkin esiintyy Jasse Tuominen. Tuomiselta on lupa odottaa läpimurtokautta, otteet talvella ovat olleet pirteitä ja ennen kaikkea tehokkaita.

Laidalla toinen talvella vaikutuksen tehnyt pelaaja on vasta 18-vuotias Santeri Hostikka. Monet liigapuolustajat tulevat vielä olemaan taitavan ja nopean Hostikan kanssa vaikeuksissa. Myös Lahti-ikoni Drilon Shalan paikka saattaa olla laidalla, sen verran paljon on tungosta kärkeen. Muita vaihtoehtoja on pitkäaikaispotilas Jussi Länsitalo, Hassan Sesay ja Drilonin pikkuveli Driton Shala.

Hyökkäys

Matheus Alvesin piti jatkaa FC Lahdessa alkavallakin kaudella, mutta Fluminense päätti äkkiä lainata miehen Etelä-Koreaan. Lahden ykköshyökkääjänä kauden aloittanee Hakasta siirtynyt Kalle Multanen. Multanen on jo parin kauden ajan pitänyt Ykkösen puolustuksia täysin pilkkanaan, mutta nähtäväksi jää, kuinka maalinteko sujuu liigassa. Viimeistellä mies todistetusti osaa, mutta niihin maalipaikkoihin hakeutuminen on liigapuolustajien puristuksessa totta kai vaikeampaa. Toinen brassilaina Euller on hyökkääjä, mutta mies toipuu pitkästä loukkaantumisesta ja on toistaiseksi lähes täysi kysymysmerkki. Joukkueessa on edelleen myös yksi kaikkien aikojen lahtelaishyökkääjistä, Rafael, mutta mies jäi jo viime kaudella hyvin pienelle vastuulle. 100 liigamaalia Lahden paidassa on vain parin maalin päässä, joten siinä miehelle hyvä minimitavoite kauteen.

Pelityyli

Viime kaudella FC Lahdelta puuttui yleensä luovat tekijät keskeltä kenttää, jolloin hyökkäyksiä piti pakostakin luoda pääasiassa laitojen kautta. Bonilha ja kaikesta päätellen kovasti kehittynyt Jasse Tuominen tuovat uuden, pallollisemman elementin myös keskiakselille. Laidoille sitten onkin muodostunut enemmän kysymysmerkkejä. Hostikka on vielä raakile, jolle sattuu varmasti pelejä, joissa nuorukaisen vaikutus on minimaalinen. Länsitalon kuntoutuminen on vielä arvoitus ja Sesayn viime kausi oli heikko. Yksi potentiaalinen pallontoimittaja on Boris Tatar, jolla riittää intoa nousuihin ja tekniikkaa laadukkaisiin keskityksiin. Hyökkääjistä ainakaan Multasesta ja Rafaelista ei ole suurta iloa pelin rakenteluvaiheessa, mutta laadukkaista syötöistä molemmat osaavat kyllä viimeistellä.

Lahti ei Toni Korkeakunnaksen alaisuudessa pyri järjettömän aggressiivisesti pallonriistoihin. Viime kaudella vain valtaosan ajasta palloa pitävä HJK rikkoi vastustajaa vähemmän kuin FC Lahti. Lahden puolustuspeli on hyvin organisoitua ja etenkin puolustuslinja on vahva. Topparit ja nyt myös maalivahti ovat ilmatilassa vahvoja, joten vastustajan peliä pyritään ohjaamaan laidoille, josta tulevat keskitykset poimitaan hyvällä prosentilla pois.

Arvio

Interin tapaan myös Lahden suurin vahvuus on puolustus, joka voi pelastaa joukkueelle pisteitä myös niinä iltoina, kun hyökkäys on tehoton. Hyökkäystilanteiden luomisessa iso vastuu on nuorilla pelaajilla, joille sattuu varmasti myös näkymättömiä pelejä. Myös maalinteko on hienoinen kysymysmerkki. Pärjääkö Multanen korkeimmalla sarjatasolla? Minkä tasoinen mies Euller on? Vieläkö Rafaelilla on sanansa sanottavanaan? Jos kysymyksiin löytyy ratkaisut, Lahti hätyyttelee jopa mitalisijoja. Ylemmän puoliskon sijoitus pitäisi olla haarukassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti