keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Kausiennakko 2016: KuPS

Logo: Wikipedia

Kuopion Palloseura on yksi Suomen perinteisimmistä jalkapalloseuroista, mutta viime vuosikymmenet eivät edustustasolla ole järin menestyksellisiä olleet. Oikeastaan 80-luvulta lähtien KuPS on todella harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta viihtynyt joko pääsarjan alemmassa kastissa tai toisella sarjatasolla.

Tähän pitkään suvantovaiheeseen on odotettu muutosta siitä lähtien, kun pankkiiri Ari Lahti pelasti seuran konkurssilta ja ryhtyi pääomistajaksi loppuvuodesta 2006. Lahti on sijoittanut KuPSiin valtavat määrät rahaa ja joukkue on sentään onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa pääsarjassa, mutta yhtä hopeamitalia kummoisempaa menestystä ei Lahden vuosina ole tullut. Seuran budjetti on kuitenkin joka vuosi liigan kärkipäätä, joten enemmänkin sopisi odottaa.

Juniorityö Kuopiossa on kuitenkin hyvää, sillä joka vuosi edustusjoukkueen portteja kolkuttelee muutama uusi savolaisjunnu. Osa näistä jatkaa matkaansa muihin seuroihin, mutta moni onnistuu myös murtautumaan kasvattajaseuransa edustukseen. KuPS onkin hieman Interin tapaan sekoitus omia kasvatteja ja ulkomaalaisvahvistuksia vain muutamalla muualta tulleella suomalaisella vahvistettuna. Tämän kauden avauskokoonpano näyttääkin vahvalta, mutta osa profiilipelaajista on vasta hiljattain saapunut Kuopioon, eikä rinki vaikuta kovinkaan leveältä. KuPSin täytyisi ehdottomasti parantaa viime kauden yhdeksännestä sijasta, mutta mitään mitalitaistoa ei taaskaan ole luvassa.

Maalivahdit

Tomi Maanoja siirtyi FC Lahteen, joten KuPSissa jouduttiin talvella ykkösmaalivahdin metsästykseen. Joukkue testasi paria ulkomaalaista maalivahtia, joista Hamburger SV:n organisaation 20-vuotias Johannes Kreidl vakuutti lainasopimuksen arvoisesti. Itävaltalainen ei ole juuri vielä aikuisten pelejä urallaan ehtinyt pelaamaan, mutta raamit ovat 194-senttisellä ainakin kohdallaan. Kakkosena jatkaa oma kasvatti Joonas Pöntinen, joka hieman omituisesti toimii myös joukkueen maalivahtivalmentajana. Annetaan ehdottomasti Kreidlin näyttää osaamisensa, mutta lähtökohtaisesti uskoisin maalivahtipelin heikentyvän.

Puolustus

KuPSin toppariosastolta poistuvat Toni Markic ja Stephen McCarthy, joista ensimmäisen lähtö kirpaisee. Oikea pakki Dani Hatakka sai sopimuksen Norjaan SK Branniin, vaikka miehen kausi Kuopiossa ehkä olikin pieni pettymys. Lisäksi KuPS sai todella huonoja uutisia, kun kahden vuoden jatkosopimuksen solminut, lähinnä oikean pakin tontilla esiintynyt lupaava Hamed Coulibaly loukkasi jalkansa talvella, eikä luultavasti pelaa koko Veikkausliigakaudella.

Tuon oikean laitapuolustajan tontin itselleen saattaa ottaa juuri sopimuksen seuran kanssa allekirjoittanut Aliyu Abubakar. Nuorella nigerialaisella on alla kova meriitti, alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruus, mutta tuo ei vielä välttämättä kerro paljoakaan Veikkausliigassa pärjäämisestä. Aliyu on koulutukseltaan enemmänkin toppari ja lähes kaksimetrisenä kolossina sopiikin sille paikalle, mutta ilmeisesti liike riittää myös laitapuolustajan tontille. Kuopioon palaava oma kasvatti Atte Hoivala on vaihtoehto, muttei kovin vakuuttava sellainen. Sharp Räsänen esitti talvella melko lupaavia otteita U17-maajoukkueen Minskin turnauksessa ja saanee jonkin verran minuutteja kauden aikana, muttei ehkä vielä ole valmis ottamaan säännöllistä roolia.

Vasempana puolustajana jatkaa oma kasvatti Tuomas Rannankari. Rannankari on hyökkäämisessä liigan parhaita laitapakkeja, innokas nousemaan ja melko tarkka keskittämään. Viime kaudella jo vastustajatkin tiesivät tämän varsin hyvin ja keskitykset pelattiinkin tarkemmin pois. Hoitaa tonttinsa kohtuullisesti myös alaspäin. Ideaalitilanteessa pelaa kaikki pelit, mutta korvaajaa etsitään tarvittaessa esimerkiksi Hoivalasta ja Räsäsestä.

Toppariosastolla KuPS solmi jatkosopimuksen Babacar Diallon kanssa. Diallo pelasi viime kaudella yhtä lukuun ottamatta kaikki KuPSin liigaottelut ja oli jatkuvasti joukkueen tasaisimpia suorittajia. Mies muodostaa todella kovan, fyysisen toppariparin nigerialaisen Azubuike Egwuekwen kanssa. Egwuekwe siirtyy KuPSiin kotimaansa Warri Wolvesista. 195-senttinen järkäle on pelannut useita kymmeniä A-maaotteluita Nigerian vihreissä. Ennakolta topparikaksikko on liigan parhaita. Abubakar ja nuori Mikko Pitkänen kyttäävät jäljelle jääviä minuutteja.

Keskikenttä

Viime kauden joukkueen keskustasta poistuivat Charlie Trafford ja vahva pallonriistäjä Ebrima Sohna. Myös lupaava oma kasvatti Aatu Laatikainen on poissa, mutta nimenomaan koska jäi KuPSissa vähäiselle vastuulle. Korvaaja saattaa olla kovaa laatua, nimittäin toinen kolmesta Nigerian A-maajoukkuemiehestä, Paul Onobi. Syksyllä Nigerian valmentaja Sunday Oliseh penkitti tärkeässä MM-karsintapelissä Swazimaata vastaan muuan John Obi Mikelin Onobin edeltä, joten potentiaalia Veikkausliigaan kovaksi keskikentän johtajaksi on. Viereensä Onobi saa Patrick Poutiaisen. Poutiainen on perushyvä rotaatiomies, mutta vakioavaajaksi korkealle tähtäävään liigajoukkueeseen hänestä ei taida olla. Muut vaihtoehdot viihtyvät paremmin hyökkäävämmissä rooleissa, joten voisi kuvitella KuPSin etsivän vielä yhtä keskikenttämiestä.

Kymppipaikalle KuPS saa takaisin viime kaudesta suuren osan loukkaantumisen takia missanneen maestron Petteri Pennasen. Hyvällä tekniikalla ja syöttötaidolla sekä erinomaisella pelikäsityksellä varustettu Pennanen tulee olemaan todella tärkeä palanen KuPSin hyökkäyspelissä. Unohtaa ei sovi myöskään miehen suurta keltamustaa sydäntä, jonka ansiosta Pennanen antaa kaikkensa kentällä. Viime kaudella erittäin miehekkäitä otteita ajoittain esittänyt Urho Nissilä toimii vaihtoehtona.

Hyökkäys

Vasemmasta laidasta KuPS-kapteeni Miikka Ilo lopetti uransa ja siirtyi saman seuran sisällä toimistohommiin. Myös suurten odotusten jälkeen flopannut, ykköskärjeksi hankittu Irakli Sirbiladze sai lähteä. Oikean laidan Tristan Bowenkin jatkanee uraansa muualla. Parin hankinnan lisäksi nuo paikat täytetään vahvasti sisältäpäin nuorten pelaajien toivottavan kehityksen myötä.

19-vuotias Saku Savolainen saa tällä kaudella mahdollisuuden vallata vasemman laitahyökkääjän tontin itsellensä. Savolainen oli jo viime kaudella noin puolissa KuPSin Veikkausliigapeleistä avauskokoonpanossa ja nyt rooli laajenee entisestään. Nopea ja taitava pelaaja, eikä kuitenkaan fyysisestikään enää mikään raakile. Vaihtoehtona on vuotta nuorempi ja vielä lupaavampi Ilmari Niskanen, joka ei kuitenkaan ihan kauden alusta ole kunnossa toipuessaan aivoleikkauksesta. Nuorukainen vaikuttaisi olevan kuitenkin oikeanlaisella asenteella liikkeessä joten varmasti hänet nähdään ennen pitkää takaisin kentillä.

Toiseen laitaan on tarjolla Juha Hakola. Todella liukas ja teknisesti taitava laituri, parhaimmillaan jopa maajoukkuetason pelaaja. Loukkaantumiset ovat kuitenkin sotkeneet miehen uraa pahasti, joten liikaa ei hänen varaansa pysty laskemaan. Hyvänä vaihtoehtona kymppipaikan lisäksi oikeaan laitaan on Urho Nissilä. Pienikokoinen pelaaja, mutta kovan asenteen ja oikea-aikaisuuden ansiosta onnistui viime kaudella muutaman päämaalinkin iskemään. Myös FC Lahdesta siirtynyt Mika Ääritalo on vaihtoehto. Entinen iso lupaus ja parhaana TPS-vuotenaan yli 10 maalin mies, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista alamäkeä. On kuitenkin tuttu mies valmentaja Marko Rajamäelle, joka ehkä voi saada Ääritalosta vielä tehoja irti.

Kärkeen saapui kolmas Nigerian A-maajoukkuemies Gbolahan Salami. Ehti vuosi sitten jo siirtyä Belgradin Punaiseen tähteen, mutta seuran rahaongelmien vuoksi sopimus purettiin. On ollut lähellä siirtoa myös Aston Villaan, mutta Englantiin taas ei työlupaa irronnut. Perinteiseen nigerialaiseen tyyliin kyseessä on vahva ja nopea hyökkääjä. Jos pääsee lähellekään maanmiehensä Dickson Nwakaemen tasoa ollaan Kuopiossa varmasti tyytyväisiä. Ääritalo ja Savolainen ovat ainakin mahdollisia korvaajia.

Pelityyli

Marko Rajamäki vaikuttaa varsin fiksulta ja analyyttiselta valmentajalta, mutta siitä huolimatta KuPSin peli oli viime kaudella kaoottista. Pitkät roiskaisut tuntuivat olevan päätapa hyökätä ja keskikenttäpelaajien niskat kipeytyivät yli lentäviä palloja ihmetellessä. Iso syy tuohon saattaa toki olla se, että Pennasen loukkaannuttua keskustasta ei kovin vahvaa pallollista pelaajaa löytynyt. Jos Pennanen on kunnossa niin hänessä ja varmasti myös Onobissa Rajamäellä on käytössään jo kaksi tällaista. Paljon käytetty ase viime kausina on ollut myös vasemman puolustajan Tuomas Rannankarin nousut ja keskitykset. Rannankari oli 2014 liigan ahkerin ja yksi tarkimmista keskittäjistä. Tuo kuvio on kuitenkin vastustajillekin hyvin tuttu, joten muitakin murtautumismalleja repertuaarista on löydyttävä.

Edellä linkatussa Jalkapallolehden jutussa Rajamäki myöntää, että puolustuspelissä pyritään tarkoituksellisesti ohjaamaan vastustajaa laitaan, josta maali on luonnollisesti vaikeampi tehdä. Joukkueesta löytyy isokokoinen maalivahti ja ilmassa vahvoja toppareita, joten laidoilta mahdollisesti tulevat keskitykset pystytään hoitamaan kovalla prosentilla. Keskikentältä puuttuu Ebrima Sohnan kaltainen vahvasti puolustusorientoitunut pihkatappi, mutta Onobilla on ainakin fyysiset valmiudet senkin puolen hoitamiseen.

Arvio

KuPSin kuuluisi liigan neljänneksi suurimmalla budjetilla taistella aivan muista sijoituksista kuin viime kauden yhdeksännestä sijasta. Uudet nigerialaiset ovat paperilla kovia hankintoja, mutta työlupa-asioiden viivästymisen takia heidät saatiin Suomeen paljon aiottua myöhemmin. Alkukausi saattaa vielä mennä ilmastoon, pelitapaan ja muihin asioihin totutellessa.

Toinen mietityttävä asia on materiaalin kapeus. Hyökkäyspäästä löytyy usealla pelipaikalla pelaamaan kykeneviä pelaajia, mutta yhdenkin palasen puuttuminen voi aiheuttaa useiden muiden siirtelyn, mikä ei ole tilanteena täysin ideaali. Avauksen laitapakeille ei oikein tasokkaita vaihtoehtoja löydy, ja maalivahti Kreidlkin on vielä jokseenkin kääntämätön kortti.

Kuopiosta löytyy kerta kaikkiaan liikaa kysymysmerkkejä, että uskoisin sijoituksen dramaattisesti nousevan. Sarjataulukon ylempään puoliskoon sijoittuminen olisi jo hyvä suoritus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti