keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Aloituspotku

Blogin nimen ei ole tarkoitus olla provosoiva. En ole idiootti, joten tajuan, ettei suomifutis ole pääsarjassakaan yhtä tasokasta kuin monissa muissa maissa pelattava jalkapallo. Meillä on vähemmän rahaa ja huonompi ilmasto. Maamme on suuri ja harvaan asuttu, eikä esimerkiksi junioritoimintaa näin saada keskitettyä tehokkaasti pienelle alueelle. Satumme olemaan myös yksi niistä harvoista maista, joissa jalkapallo ei ole jokaisella mittarilla ykköslaji. Nämä ovat kaikki faktoja.

Fakta on myös se, että omasta mielestäni ei ole suomifutiksen voittanutta. Veikkausliigan slogan aikoinaan oli "Peliä, jossa tähdet syntyvät.", joka olikin ihan osuva. Lähes jokainen Suomen maajoukkuepelaaja ottaa ensiaskeleensa kohti ammattilaisjalkapalloa Veikkausliigassa. Kuka tietää, ehkä Mikael Soisalo on seuraava Joonas Kolkka. Kenties Juho Pirttijoki tekee Hannu Tihiseen verrattavan uran. Myös liigaan vuosittain saapuvat nuoret ulkomaalaispelaajat tekevät välillä mittavia kansainvälisiä uria. Mart Poom ja Marlon Harewood pelasivat vuosia Valioliigassa. Gustavo Manduca ja Danny Hoesen ovat iskeneet maaleja Mestarien liigassa. Tuoreemmista tapauksista tulee olemaan mielenkiintoista seurata mm. Gideon Baahin ja Allan Souzan urien kehittymistä. Tämän lisäksi uudehkona ilmiönä erityisesti kokeneet afrikkalaiset pelaajat ovat alkaneet valita Veikkausliigan yhä useammin. Abdoulaye Meite, Taye Taiwo ja Anthony Annan ovat kaikki pelaajia joilla on takana MM-kisoja ja pelejä arvostetuimmissa seurajoukkuekilpailuissa. Myös oman maajoukkueemme pelaajat haluavat yhä usein lopettaa uransa Suomessa, mikä on hieno asia.

Viimeisen vuoden sisällä uutisointi Veikkausliigan ympärillä on ollut positiivisempaa kuin kertaakaan omien muistikuvieni aikana. SJK ja RoPS suistivat vihdoin HJK:n valtaistuimeltaan. Stadin derbyt olivat kaikki upeita, tunnelmallisia tapahtumia niin kentällä kuin katsomossakin. Komeita yleisömääriä nähtiin myös mm. Ilveksen peleissä ja kokonaiskatsojamäärä nousi selkeästi. Uudet komeat stadionit nousevat hyvää vauhtia ainakin Vaasaan ja Seinäjoelle. Rovaniemellä päästiin jo loppukesästä nauttimaan Suomen parhaasta jalkapallosta massiivisesta uudesta pääkatsomosta käsin. Viime päivinä on myös taloudellisella puolella tullut historiassa harvinaisia positiivisia uutisia, kun kestomenestyjä HJK:n lisäksi ainakin Ilves, FC Lahti ja SJK ovat tiedottaneet positiivisesta tuloksesta.

Blogin nimi viittaa yleisemmin suomifutikseen, mutta pääpaino kirjoituksissa tulee olemaan Veikkausliigassa. Se on itselleni kiinnostavin sarja, johon nykyisin pääsee myös helposti käsiksi (kiitos IS ja Nelonen!). Varataan kuitenkin ympäripyöreällä nimellä mahdollisuus kirjoittaa maajoukkueista, ulkomailla pelaavista pelaajista ja miksei alemmista sarjatasoistakin.

Veikkausliiga alkaa äkkiä laskettuna noin kymmenen päivän päästä, joten ajattelin, että blogin voisi rysäyttää toden teolla käyntiin pienillä ennakoilla jokaisesta joukkueesta. Ennakoita on valmistunut jo hyvä määrä ja ensimmäinen laitetaan eetteriin tänä iltana. Toivottavasti muutkin saadaan julkaistua ennen uuden kauden aloituspotkua Helsingin Sonera Stadiumilla 2.4. kello 14.00. Ennakoista sanottakoon sen verran, etten väitä olevani jokaisen joukkueen kohdalla asiantuntija. Olen enemmänkin koko sarjan innokas seuraaja. Mielipiteeni perustan omin silmin tehtyjen havaintojen lisäksi lukemiini asioihin. Joukkueiden kannattajilla on varmasti eriäviä näkemyksiä ja kommentit ovat todellakin sallittuja! Yksi upea asia tässä itselleni tulee olemaan vertailu ammattijulkaisujen tekemiä ennakoita vastaan.

Bloggarointi on minulle tuore asia, joten ainakin alkuvaiheessa ulkoasun voi odottaa olevan askeettinen. Asiasisältöhän tässä kuitenkin pääosassa on. Koen myös, ettei suomalaisesta jalkapallosta voi koskaan olla liikaa asiaa missään, joten todellakin, tälle blogille on tilausta! Pitemmittä puheitta päätetään prologi tähän ja palataan asiaan illalla Veikkausliigan tämän hetkisen sarjataulukon (eli aakkosjärjestyksen) mukaisen järjestyksen perusteella FC Interin ennakolla. Kohta saadaan taas musiikkia korville:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti