lauantai 2. huhtikuuta 2016

Kausiennakko 2016: VPS

Logo: Wikipedia

Oli jo aikakin. Petri Vuorinen on nyt kolmesti (2009, 2011, 2015) korotettu kesken kauden Vepsussa apuvalmentajan paikalta väliaikaiseksi päävalmentajaksi ja jokaisella kerralla mies on luotsannut joukkueen kuiville putoamiskurimuksesta. Nyt Vaasassa vihdoin päätettiin antaa Vuoriselle päävastuu heti kauden alusta lähtien. Projektivalmentajana mies osaa selvästi motivoida ja repiä materiaalista paljon irti, mutta nyt pitää ajaa omat pelilliset ideat sisään ja saada joukkue toteuttamaan niitä.

Helppoa se ei tule olemaan. Maalivahtilegenda Henri Sillanpää siirtyi valmennuspuolelle ja 16 maalia iskenyt Juho Mäkelä palasi pääkaupunkiin. Molempien korvaaminen on hankalaa, vaikka jamaikalaishyökkääjä Andre Clennon väläyttelikin viime kauden lopulla. Keskikenttä on todella nuori, 25-vuotiaan Juho Lähteen ollessa selkeästi kokenein pelaaja. Myös materiaalin kapeus pistää mietityttämään.

Vaasassa päästään Seinäjoen tapaan pelaamaan kesällä uudella, upealla stadionilla. Suunnitelmien mukaan uuteen Hietalahteen pääsee pelaamaan heinäkuussa, siihen asti kotikenttänä toimii Kaarlen kenttä. Riippuen siitä kuinka kevään pelit lähtevät pyörimään, Vepsu saattaa hyvinkin pelata 2017 Ykkösen komeimmalla stadionilla. Tällä kertaa Vuorinen ei voi kesken kauden pelastaa.

Maalivahdit

Kuten sanottua, Vepsun pitkäaikainen ykköstorjuja Henri Sillanpää lopetti aktiiviuransa ja siirtyi seuran maalivahtivalmennukseen. Miehen paikkaaminen on vaikeaa, mutta hän on itse kehunut seuraajaansa, joka tietysti herättää luottamusta. Sillanpään mukaan venäläisellä Evgeni Kobotsevilla ovat niin fyysiset, tekniset kuin sosiaalisetkin ominaisuudet kohdallaan. Toivottavasti mies on oikeassa, sillä muut maalivahdit Juuso Kevari ja Mathias Östergård ovat myös liigatasolla kääntämättömiä kortteja.

Puolustus

Periksiantamaton peruspakki Teemu Honkaniemi lähti, mutta korvaajaksi tuli Vepsun talven kovimman profiilin hankinta, joukkueessa vuonna 2002 liigauransa aloittanut oikea laitapuolustaja Veli Lampi. Lampi on varsin hyvä kahden suunnan puolustaja. Hoitaa oman pään varmasti, mutta pystyy myös hyvään pallolliseen peliin. Ei osallistu kuitenkaan hyökkäyksiin mitenkään ylettömän aktiivisesti. Keskikenttäpelaajista Kevin Peth ja Jerry Voutilainen ovat pelanneet oikeana puolustajana ja ensin mainittu varmasti nähdään siellä tälläkin kaudella.

Vasemman pakin tontilla nähdään edelleen Jesper Engström. Aloittaa jo kuudennen kautensa Vepsussa. Tuntuukin todella kokeneelta pelaajalta, mutta on vasta 23-vuotias. Ei tarjoa hyökkäyssuuntaan paljoakaan, mutta hoitaa puolustustonttinsa eleettömästi. Hyökkäävämpää vaihtoehtoa voisi tarjota Hongasta siirtynyt vikkelä Jonas Levänen.

Keskuspuolustus on viime kaudesta säilynyt muuttumattomana. Isokokoinen Ville Koskimaa johtaa rautaisella otteella. Hyvä ilmatilan hallitsija, mutta vaikeuksissa maata pitkin tulevien nopeiden hyökkäysten kanssa. Timi Lahti on vieressä hieman liikkuvampi toppari. Omaa puolustajaksi aika hyvän maalivainun ja onkin hyvä ase hyökkäyspään erikoistilanteissa. Nuoren Mikko Viitikon ensimmäinen kausi Vepsussa oli pettymys. Nyt olisi aika alkaa lunastaa lupauksia. Kaikki palaset vähintään hyväksi liigatoppariksi ovat kohdallaan.

Keskikenttä

Nikko Boxallia on nähty myös topparina, mutta paras paikka taitaa olla kuitenkin linjaa suojaavana puolustavana keskikenttäpelaajana. Vahva vääntäjä, mutta vähän hidas liikkeissään. Muista keskikenttämiehistä Jerry Voutilainen on oppinut laitapakin tontilla sen verran puolustuspeliä, että pystyy myös operoimaan varmistavammassa roolissa.

Juho Lähde on keskikentän väsymätön ikiliikkuja. Hyvän työmoraalinsa ansiosta on aliarvostettu pallollisena, mutta sekin puoli hoituu ihan mallikkaasti. Monipuolisena pelaajana pystyy myös hoitamaan useamman pelipaikan keskikentältä. KuPS-kasvatti Aatu Laatikainen saapui täksi kaudeksi ja on herättänyt otteillaan lupauksia talvella. Tarvitsee lisää vääntövoimaa, mutta on pallon kanssa näppärä ja fiksu.

Hyökkäävässä roolissa lupaavia otteita talvikaudella on esittänyt nuori VIFK-kasvatti Joonas Vahtera. On pyörittänyt ennakkoluulottomasti Vepsun peliä ja luonut tilanteita koviakin vastustajia vastaan. Toivottavasti saa liigassa reilun mahdollisuuden, mielenkiintoinen seurattava.

Hyökkäys

Laitalinkkinä FC Lahdessa mainioita otteita esittänyt Loorents Hertsi ei vielä viime kaudella VPS:ssa ihastuttanut yhtä paljon. Nuorukaisella on kuitenkin hyvä juoksunopeus ja jonkin verran harhautustaitoa, joten toivoa ei ole vielä heitetty. Uusista nuorista laitureista myöskään Eero Tamminen ei vielä pelannut itseään vaasalaisten sydämiin. Väläytteli ajoittain, mm. yhdellä upealla kaukolaukauksella, mutta katosi liian usein pelistä täysin. Sen sijaan Pyry Soiri pelasi koko kauden kovalla tasolla. Mies on nopea ja arvaamaton liikkeissään, hyvä haastamaan. Antoi maistiaisia myös nuorille laitureille usein harvinaisesta lopputuotteesta, keräten mukiinmenevät tehot 4+6. Jos toinen muista laitureista pystyy ottamaan Soirin kaltaisen kehitysaskeleen, auttaa se jo Vepsun hyökkäyspeliä paljon.

Ykköskärki Mäkelä on poissa. Hän iski paljon maaleja, joten paikkaajan pitäisi pystyä samaan. Isokokoinen ja röyhkeä Andre Clennon on vaarallinen boksissa. Talvikausi on ollut aika vaisu, mutta maalintekijänä hän on Vepsun paras toivo. Steven Morrissey oli aikoinaan erinomaisen kokonaisvaltainen hyökkääjä, mutta pitkästä loukkaantumisesta palattuaan on näyttänyt ylipainoiselta ja haluttomalta. Saattaa olla jo menneen talven lumia. Samu Alanko on pelannut poikamaajoukkueissa, mutta miesten peleistä näytöt ovat vielä vähissä.

Pelityyli

Vepsun keskikentältä löytyy hyvin liikkuvia ja pallollisena taitavia pelaajia, joten joukkue lähtee rohkeasti yrittämään pallonhallintapeliä. Hieman mietityttää kuitenkin, kuinka nuorten miesten pelikuri tähän riittää. Pystyykö joku keskiakselilta halkomaan puolustuksia vai pitääkö aina mennä laitojen kautta? Juho Mäkelän pystyjuoksut ja maalit ovat poissa, jäljelle jääneet jamaikalaiskärjet ovat staattisempia, vaikka Morrissey vielä ennen loukkaantumista eli nopeudestaan.

Puolustuspelissä VPS pyrkii ajamaan sisään melko aktiivista prässiä. Hyökkäyspään pelaajien pitää pystyä estämään vastustajan syötöt linjan taakse, sillä ainakaan Ville Koskimaa ei saa joutua juoksukilpailuihin. Jos Boxall on poissa tai topparina, keskikentältä puuttuu kunnon linjaa suojaava pelaaja jolloin taitavat vastustajat repivät puolustuksen hajalle. Vepsulta löytyy tukku hyviä pääpelaajia, joten erikoistilanteista pyritään varmasti ottamaan maksimaaliset tehot irti.

Arvio

VPS on rohkeasti lähtenyt jälleen todella nuorella, suomalaisella rungolla kauteen. Tuo on toisaalta jalo ja hieno asia, mutta aiheuttaa myös kysymyksiä. Riittääkö nuoret vai ailahteleeko taso liikaa? Jos kauteen saadaan huono alku, voi paniikki hiipiä pukuhuoneeseen. Puolustus on kokenut, mutta hyökkäyksestä puuttuu kunnossa oleva, tasonsa osoittanut tehomies. Soirillakin on vasta yksi huippukausi alla. Näkymät ovat Vepsun kannalta haastavat. Sijoitus löytyy kauden lopussa peräpäästä, myös viimeinen sija on mahdollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti